Kávéültetvény.
Duplán is vonzott. Egyrészt a hely természeti szépsége miatt, másrészt a kávé iránti szeretet okán. Reggelente kész szertartás itthon a fekete ital elkészítése. Csakis frissen őrölt babokból készül. A férjem ehhez ragaszkodik. El kell ismernem, hogy egészen más az íze így, a konyhában terjengő illatorgiáról már nem is beszélve.
Szóval nagyon örültem, hogy eljutunk egy igazi kávéültetvényre Balin. Nem is akármilyenre, egy olyan helyre, ahol a világ legdrágább
kávéja, elegánsan szólva a Kopi Luwak, ismertebb nevén a macskasz@r kávé készül. (A kopi indonézül kávé, a luwak pedig a cibetmacska neve.)
Az ültetvény csodás környezetben, elegáns, kecses pálmák és buja zöld rizsteraszok ölelésében fekszik, érzed a bőrödön a trópusi, párás levegőt. A kávén kívül több más kulináris élvezeti forrás termesztésével is foglalkoznak, ilyen például a kakaóbab (nagy kedvencem, a csokoládé nélkül keserű az élet), a fűszernövények közül a bors és a fahéj, valamint a banán.
De térjünk a lényegre, vagyis hogy hogyan lesz a macskából kávé. A probléma ott kezdődik, hogy a cibetmacska a nevével ellentétben nem is macskaféle, hanem egy ahhoz nagyon hasonló állat. A legfőbb tulajdonsága azonban a kávé szeretete. Próbálták nekünk bemutatni, de éjszaka aktív állatként fényes nappal nem volt túlságosan kommunikatív, és semmiféle unszolás ellenére nem volt hajlandó a kamerába mosolyogni. Kissé úgy festett, mintha nagyon is tudatában lenne hatalmas értékének, és nem ereszkedett le hozzánk, egyszerű földi halandókhoz. Naplemente után viszont vígan csemegézi a kávészemeket, és innen kezdődik a legdrágább kávé története. A holland gyarmati időszakban kezdődött minden. Mivel a kávé nagy értéknek számított, ezért megtiltották a helyi lakosoknak, hogy a leszüretelt kávébabokat saját maguk fogyasszák el. A helyiek viszont észrevették, hogy a cibetmacska megeszi, majd szinte érintetlenül kiüríti a kávébabokat. Ezeket a babszemeket összegyűjtötték, és megtisztították. A cibetmacska ugyanis nem képes megemészteni a babszemeket, csak a puha héját – tehát lényegében károsodás nélkül, érintetlenül üríti ki a lényeget magából. Az emésztés során csak a kávé héja emésztődik meg, a kávébab egyben jön ki, a bélben lezajló erjedés adja pikáns ízét. Bár a kávé szinte érintetlen marad, pont azt a részét veszíti el az emésztés során, ami a keserű, savas ízét adja, emiatt a végeredmény egy lágy, selymes, kávé lesz. Ezen íz maximális kiélvezése érdekében sem cukrot, sem tejet, sem egyebet nem tesznek a nedűbe. Sofőrünk szerint nem olyan nagy szám a macskakávé mint a híre, igaza lett. A világ legdrágább kávéjától nem voltunk elájulva. Mondjuk azt hozzátenném, hogy bár izgatott a legendás kávé, mindig úgy gondoltam, hogy soha meg nem kóstolnám.Tanulság: soha ne mondd azt, hogy soha.
Viszont kóstoltunk egyéb kávékat, teát és csokoládét is, na az már elnyerte a tetszésünket. Az indonéz csokik isteniek, selymesek, lágyak, nem hajaznak a bevonómassza címre, érezni, hogy benne van a minőségi alapanyag rendesen. A citrom teáról pedig már nem is beszélek.
Balin úgy tartják, hogy a Kopi Luwak eredeti balinéz találmány. Aztán később Yogyakartában, Jáva szigetén, arról akartak meggyőzni minket, hogy a macskakaka kávé bizony tőlük származik. Olyan ez, mint annak a kérdése, hogy a pizza olasz vagy francia találmány-e. Soha nem fogjuk megtudni. Azt hiszem ezen világmegváltó kérdéseknek nincs is jelentősége. A lényeg, hogy inkább maradok a hagyományos, markáns ízű reggeli italom mellett, és nem csak az ára miatt.
 |
Az Abian Kusuma Sari kávéültetvény bejárata. "Lord give me coffee to change the thing I can change, and wine to accept the things I can't." Uram, adj kávát, hogy megváltoztathassam amit meg tudok változtatni, és bort, hogy elfogadjam azokat a dolgokat, melyeket megváltoztatni nem tudok. |
 |
Kávébabok. |
 |
Kakaóbab, tejcsokinak. |
 |
Kakaóbab, fekete csokinak. Mert csokoládé nélkül keserű az élet. |
 |
Egy apró banánfürt. |
 |
Cibetmacska. |
 |
Ami a macskából kijött. |
 |
Kávébab pörkölés. |
 |
Kóstoló. Kávé, tea, kakaó, s mi szem-szájnak ingere. |
 |
A kínálat. |
 |
Rákollóvirág. |
 |
A környék. |
 |
Cibetmacska szobor egy kávézó bejáratánál az Ulun Danu templomnál. |
 |
Az isteni csokoládé. |
 |
Bali-bon-bon. |
 |
Citromtea, kakaó, kávé.
 | ... és itthon, készül a reggeli kávé. |
|
Ismét megleptél!:-) Olyan világot mutatsz, ami szerintem minden kávé- és csokiszerelmesnek egy Kánaán:-) Bevallom, a Kopi Luwak iránt nem érzek ellenállhatatlan igényt, bár nem a cibetmacska miatt. Mint írtad, a kávé íze nem áll arányban az árával, de marketingnek kitűnő:) Én is a jó erős kávét szeretem, a "selymes" kávé nem hoz izgalomba. De nagyon érdekes a története is, hogy hogyan jöttek rá, hogy így is lehet kávét "termeszteni"! :-D
VálaszTörlésA kakaóbaboknál kicsit zavarba jöttem... Azt hittem, hogy a tejcsoki és az étcsoki között csak a tej a különbség, de a fotóidat látva kicsit meglepődtem... Vagy csak a kakaóbab különböző érési fázisait látom??
Nagyon érdekes kirándulás lehetett, ugye hoztál magaddal ki ajándéktasakban néhány fajta kávét?:D
Az ültetvény bejáratának felirata nagyon tetszik, elgondolkodtató!
A kakaóbabnál én is meglepődtem, de a hölgy aki körbevezetett az ültetvényen azt mondta, hogy a sárgából lesz a tejcsoki, a pirosból az ét, tehát két különböző fajta. Mindig tanul az ember. Olyan finom csokit mint ott nem ettem még soha, az összes svájci és belga elbújhat mellette, azt mondták azért, mert a frissen szüretelt jó minőségű és mennyiségű kakaóbab a lényeg. A kakaó és a citromtea ízlett még nagyon a kóstoláskor. Annyit hoztunk haza ami a képen látszik, egy doboz kávé, egy doboz kakaó, egy doboz citromtea, aminek két oka volt. Egyik az ára, nem voltak olcsóak, a másik a súlykorlát és a helyhiány a bőröndökben a repülőn. Az Emirates-en ugyan 25 kiló plusz 7 kiló kézipoggyász vihető, de a belföldi járatokon csak 20 kiló volt a megengedett, rá lehetett volna fizetni a plusz súlyért, de az nagyon sok volt, és volt egy keret az útra, amit nem akartunk túllépni. (Itthon nem hordok annyi ideig egy ruhát mint ott, de mindennek ára van.) Majdnem 2 hónapra mentünk, és mindenhol akartunk egy kicsit vásárolni (9 repülőn ültünk), tehát nagyon kellett logisztikázni. Már nagyon tudok pakolni, állandóan pakoltam ki-be a bőröndöket, állandóan logisztikázni kellett, hogy mit hova.
TörlésHű, ez hatalmas feladat lehetett, minden gépre úgy összeállítani a pakkot, hogy megfeleljen!! Gratulálok, ezek szerint már nagyon fejlett a csomagolástechnikai érzéketek!:-)
VálaszTörlésNem hiszem, hogy erre képes lennék, nálunk mindig a férjem pakolt, olyankor meg sem lehetett közelíteni, nemhogy beleszólni:-D De én örültem neki, mert egy nagy gonddal nekem kevesebb volt:-)
Igazuk volt a helyi kakaó szüretelőknek, éppen most olvastam a neten, hogy a legfinomabb csoki a frissen szedett, legjobb minőségű kakaóból készül:)