Kávéültetvény.
Duplán is vonzott. Egyrészt a hely természeti szépsége miatt, másrészt a kávé iránti szeretet okán. Reggelente kész szertartás itthon a fekete ital elkészítése. Csakis frissen őrölt babokból készül. A férjem ehhez ragaszkodik. El kell ismernem, hogy egészen más az íze így, a konyhában terjengő illatorgiáról már nem is beszélve.
Szóval nagyon örültem, hogy eljutunk egy igazi kávéültetvényre Balin. Nem is akármilyenre, egy olyan helyre, ahol a világ legdrágább
kávéja, elegánsan szólva a Kopi Luwak, ismertebb nevén a macskasz@r kávé készül. (A kopi indonézül kávé, a luwak pedig a cibetmacska neve.)
Az ültetvény csodás környezetben, elegáns, kecses pálmák és buja zöld rizsteraszok ölelésében fekszik, érzed a bőrödön a trópusi, párás levegőt. A kávén kívül több más kulináris élvezeti forrás termesztésével is foglalkoznak, ilyen például a kakaóbab (nagy kedvencem, a csokoládé nélkül keserű az élet), a fűszernövények közül a bors és a fahéj, valamint a banán.
De térjünk a lényegre, vagyis hogy hogyan lesz a macskából kávé. A probléma ott kezdődik, hogy a cibetmacska a nevével ellentétben nem is macskaféle, hanem egy ahhoz nagyon hasonló állat. A legfőbb tulajdonsága azonban a kávé szeretete. Próbálták nekünk bemutatni, de éjszaka aktív állatként fényes nappal nem volt túlságosan kommunikatív, és semmiféle unszolás ellenére nem volt hajlandó a kamerába mosolyogni. Kissé úgy festett, mintha nagyon is tudatában lenne hatalmas értékének, és nem ereszkedett le hozzánk, egyszerű földi halandókhoz. Naplemente után viszont vígan csemegézi a kávészemeket, és innen kezdődik a legdrágább kávé története. A holland gyarmati időszakban kezdődött minden. Mivel a kávé nagy értéknek számított, ezért megtiltották a helyi lakosoknak, hogy a leszüretelt kávébabokat saját maguk fogyasszák el. A helyiek viszont észrevették, hogy a cibetmacska megeszi, majd szinte érintetlenül kiüríti a kávébabokat. Ezeket a babszemeket összegyűjtötték, és megtisztították. A cibetmacska ugyanis nem képes megemészteni a babszemeket, csak a puha héját – tehát lényegében károsodás nélkül, érintetlenül üríti ki a lényeget magából. Az emésztés során csak a kávé héja emésztődik meg, a kávébab egyben jön ki, a bélben lezajló erjedés adja pikáns ízét. Bár a kávé szinte érintetlen marad, pont azt a részét veszíti el az emésztés során, ami a keserű, savas ízét adja, emiatt a végeredmény egy lágy, selymes, kávé lesz. Ezen íz maximális kiélvezése érdekében sem cukrot, sem tejet, sem egyebet nem tesznek a nedűbe. Sofőrünk szerint nem olyan nagy szám a macskakávé mint a híre, igaza lett. A világ legdrágább kávéjától nem voltunk elájulva. Mondjuk azt hozzátenném, hogy bár izgatott a legendás kávé, mindig úgy gondoltam, hogy soha meg nem kóstolnám.Tanulság: soha ne mondd azt, hogy soha.
Viszont kóstoltunk egyéb kávékat, teát és csokoládét is, na az már elnyerte a tetszésünket. Az indonéz csokik isteniek, selymesek, lágyak, nem hajaznak a bevonómassza címre, érezni, hogy benne van a minőségi alapanyag rendesen. A citrom teáról pedig már nem is beszélek.
Balin úgy tartják, hogy a Kopi Luwak eredeti balinéz találmány. Aztán később Yogyakartában, Jáva szigetén, arról akartak meggyőzni minket, hogy a macskakaka kávé bizony tőlük származik. Olyan ez, mint annak a kérdése, hogy a pizza olasz vagy francia találmány-e. Soha nem fogjuk megtudni. Azt hiszem ezen világmegváltó kérdéseknek nincs is jelentősége. A lényeg, hogy inkább maradok a hagyományos, markáns ízű reggeli italom mellett, és nem csak az ára miatt.
 |
Az Abian Kusuma Sari kávéültetvény bejárata. "Lord give me coffee to change the thing I can change, and wine to accept the things I can't." Uram, adj kávát, hogy megváltoztathassam amit meg tudok változtatni, és bort, hogy elfogadjam azokat a dolgokat, melyeket megváltoztatni nem tudok. |
 |
Kávébabok. |
 |
Kakaóbab, tejcsokinak. |
 |
Kakaóbab, fekete csokinak. Mert csokoládé nélkül keserű az élet. |
 |
Egy apró banánfürt. |
 |
Cibetmacska. |
 |
Ami a macskából kijött. |
 |
Kávébab pörkölés. |
 |
Kóstoló. Kávé, tea, kakaó, s mi szem-szájnak ingere. |
 |
A kínálat. |
 |
Rákollóvirág. |
 |
A környék. |
 |
Cibetmacska szobor egy kávézó bejáratánál az Ulun Danu templomnál. |
 |
Az isteni csokoládé. |
 |
Bali-bon-bon. |
 |
Citromtea, kakaó, kávé.
 | ... és itthon, készül a reggeli kávé. |
|